2011 az intenzív megvalósítások éve

A Magyar Nemzeti Tanács 2010. október 28-án elfogadott Oktatásfejlesztési stratégiája célkitűzéseinek intenzív megvalósítása jellemezte az elmúlt egy évet –mondja Joó Horti Lívia, az MNT Közoktatási Bizottságának az elnöke.

2011.12.30.Fehér Márta

Eredmények a számok tükrében

A 2011/2012-es iskolaévben sikerült elérni azt, hogy a gyermekét magyarként megjelölő szülők 85%-a döntsön úgy – a korábbi 80 százalékkal szemben –, hogy a magyar oktatás legyen gyermekük iskoláztatásának a nyelve, ez azt jelenti, hogy 1950 elsőst írattak magyar tagozatra. Sikerült jelentősen növelni a magyar általános iskolát végzett diákok magyar tannyelvű középiskolai továbbtanulását, a korábbi 92,4%-ról 95,6%-ra nőtt az arányuk. Sikerült megnövelni a IV. fokozatra iratkozók arányát is, számuk 69,8%-ról 75,4%-ra nőtt. Ezen belül a gimnáziumokba iratkozók aránya 17%-ról több mint 20%-ra emelkedett. A 152 magyar nyelven is oktató közoktatási intézmény közül az MNT kiemelt jelentőségűvé tett 36 iskolát, illetve 28 iskola esetében elindította a társalapítás kezdeményezését, 8 középiskola esetében sikerült be is fejezni ezt a folyamatot. 4 millió dináros keretösszegű pályázat jelent meg az iskolaév első félévére. 91 pályázat érkezett be, 65 oktatási intézményből. A keretösszegből 48 intézmény részesült (30 kiemelt jelentőségű, 18 magyarul is oktató).

Érdemes magyar nyelven tanulni

Az MNT számtalan intézkedéssel támogatja a magyar közoktatásban résztvevőket

2011.04.16.Fehér Márta

A beiskolázás és a középiskolai iratkozás kapcsán beszélgetett Joó Horti Líviával, a Magyar Nemzeti Tanács Közoktatási Bizottságának elnökével Fehér Márta, a Pannon TV Interjú című műsorában. Ennek szerkesztett változatát adjuk közre.

- Közös cél, hogy minél tovább megmaradjanak a magyar iskolák, hogy minél több kisdiákot magyar osztályba írassanak szülei. Hogyan kívánja, tudja ezt ösztönözni az MNT?

- Intenzív munka folyik az MNT Közigazgatási Hivatalában a kampány előkészítése érdekében. Meg szeretnénk szólítani azokat a szülőket, családokat, akik elsőbe indítják gyermekeiket. Nagyon fontos volt komplett adatgyűjtésre támaszkodnunk, hogy tudjuk, kiket várhatunk, kikre számíthatunk a következő iskolaévben. A legnagyobb ellenségünk a demográfia, ezen nem tudunk változtatni. A tavalyi és az idei iskolaév összehasonlításával kiderül, hogy 300 magyar osztályba járó diákkal van kevesebb. Azon felmérés, amely arról szólt, hogy most hány gyerekünk van a kötelező iskolai előkészítő hálózat magyar csoportjában, azt mutatja, hogy az elkövetkező tanévben 200-zal kevesebb magyar elsősre számíthatunk. Nagyon fogyunk, és amikor figyelembe vesszük azt a hálózatot, amely meglehetősen széles és meglehetősen nagy a magyar közoktatás palettáján, és amelyet természetesen fontosnak tartunk megőrizni és megvigyázni, akkor azt látjuk, hogy számtalan nehézségbe ütközünk. Nehézségekbe ütközik a megtartás akkor, ha nem teszünk valamit abba az irányba, hogy megszólítsuk a szülőket, hogy legyenek programjaink, amikkel megszólítjuk a szülőket, és amelyekkel hitelessé tudjuk tenni azt a kijelentést, hogy megéri a magyar közoktatásban jelen lenni, mert nyer hosszú távon is a magyar közoktatással. Egyfajta stabilitást, kiszámíthatóságot, életpálya-modell megvalósíthatóságát lehet kötni ahhoz, ha a magyar nyelvű, az anyanyelvű közoktatást választják.

Online egyetemi felvételi felkészítő

2011.03.10.Fehér Márta

Elkezdték működtetni a Magyar Nemzeti Tanács felvételi felkészítő rendszerét. Márciusban indult az a honlap, amely az egyetemi felvételire készíti fel a diákokat, www.felkeszito.mnt.org.rs címen elérhető. A diákok tantermi felkészítését a szabadkai Kosztolányi, illetve a zentai Bolyai Gimnáziumban szervezik majd meg, a tervek szerint április és május folyamán, hétköznaponként a kora esti órákban. A felvételt nyert fiatalok számára ősztől szerb nyelvű felzárkóztató képzést is indítanak. Lengyel Lászlóval, az MNT felsőoktatási tanácsosával Fehér Márta beszélgetett a Pannon RTV Interjú című műsorában. Ebből közlünk részleteket.


oldal: 1 , 2 , 3
LegfRiSSebb
 Chain reaction - Láncreakció

Simone Elkeles imád izgalmas és romantikus könyveket írni a tinédzsereknek, és imád rajongóival találkozni.

Búcsú Márqueztől

A kolumbiai és a mexikói kormány tagjai - élükön az elnökökkel - álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

westbook.eu