Érdemes magyar nyelven tanulni

Az MNT számtalan intézkedéssel támogatja a magyar közoktatásban résztvevőket

Fehér Márta

- Melyik az a szülőtípus, akit meg kell szólítani? Van egy réteg, amely számára egyértelmű az anyanyelvű oktatás. Egy másik réteg más szempontok alapján dönt. A vegyes házasságban élőket pedig külön kell megszólítani.

- Fontos, hogy mindenkit megszólítsunk. Ez egy közösségépítés. Mindenki számára fontos, ha érzi, hogy számba veszik, megszólítják. Nyilván, hogy azt az 1830 gyermeket, aki majd őszre iskolába indul és egész biztos magyar osztályba jár majd, illetve az ő szüleiket nem kell majd meggyőznünk, hiszen ezek a gyerekek már most is magyar nyelvű előkészítőben vannak. De azt gondolom, nekik is jól esik, ha megszólítjuk őket, ha üzeneteket küldünk feléjük, hogy tudunk rólunk. Akiket pedig meg kell győznünk, azok nyilván vajdaság különböző önkormányzatainak területén élő családok eltérő családi viszonylatokban. Észak-Bácskában és a Tisza menti területeken - Óbecsét is beleszámítva - kevésbé kell attól tartanunk, hogy színmagyar családok szerb közoktatásba adják gyermekeiket. Viszont a szórvány felé haladva, akár Bánságban akár Nyugat-Bácskában vagy Dél-Bácskában bizony a tiszta magyar családokat is meg kell szólítanunk. Az egész vajdasági övezetre vonatkozóan először próbálunk megszólítani vegyesházasságban élő családokat, ahol a szülők különböző nemzetiségűek, de őrzik mindkét nyelvet. Ez végtelenül fontos. Azt gondolom, hogy őket azért is meg kell szólítanunk, hogy őrizzék a nyelveket, hogy tanítsák a nyelveket, hogy ne adja fel egyik fél sem a saját anyanyelvét. A gyerek képes és nagyon jól képes párhuzamos nyelveket tanulni, ha az egy szülőhöz kötődik, ha az a szülő nem vált nyelveket, hanem használja. Ezek a gyerekek esetében nyilván azt a konfliktust szeretnénk oldani, hogy amikor iskolába indul, döntéshelyzet előtt áll a család. hogy melyik nyelv legyen a közoktatás nyelve. Mi egyértelműen a magyar közoktatás előnyeire szeretnénk felhívni a figyelmet ebben a kampányban.

- Melyek ezek az előnyök?

- Azt gondolom, kevésbé megmagyarázandó történet az, ha színmagyar családból kerül ki egy gyerek. A kampányunkban nagyon jelentős hangsúlyt kap az, hogy bemutassuk, mi az, ami feltétlenül jár annak a kisgyereknek, aki a magyar közoktatás része. A Szülőföldön magyarul támogatás keretében évi kb. 90 eurónyi pénzre számíthatnak, ami jelentős segítség minden egyes tanév megkezdéséhez. Az idei évtől először erre a magyar óvodahálózatban résztvevők is jogosultak. Magyarán, a közoktatásban töltött évek folyamán minden évben ez az összeg a rendelkezésükre fog állni. Ami az őszre elsőbe indulókat illeti, őket az MNT beiskolázási programmal támogatja. Természetesen a segítségnyújtásnak ezt a formáját az elkövetkező években is szeretnénk fönntartani. Tanszercsomag, iskolai uzsonnáztatás, torna- illetve zenecsomag formájában szeretnénk segíteni, annak függvényében, hogy mire van szükség. A tájékoztatási kampányunk áprilisban indul és május végéig le kell ezt zárnunk, hiszen a beiskolázás is ezt az időszakot öleli fel. Mindenhova szeretnénk eljutni. Szórólapokat is készítünk, de személyesen is szeretnénk beszélni a szülőkkel. Be szeretnénk mutatni azt, hogy páratlan lehetőség magyar nyelven tanulni, az óvodától, az általános iskolán és a középiskolán át az egyetemig, hiszen az MNT által meghirdetett felsőoktatási ösztöndíjprogram páratlan lehetőséget nyújt, a felvételi felkészítő rendszertől kezdve egészen a tanulmányok végéig járó havi 120-150 eurós ösztöndíjjal, ami minden egyetemista rendelkezésére áll, aki a költségvetés terhén állami egyetem tanul majd tovább.

- Az iskolabusz-hálózat kiépítése mely településeken várható?

- Ezt a hálózatot ott fogjuk kiépíteni és működtetni, ahol erre szükség mutatkozik. Nincsenek előre elkészített sémáink arra vonatkozóan, hogy itt, és máshol nem... Amikor ebben a kampányban megszólítjuk a szülőket, akkor fogjuk pontosan tudni azt, hogy kinek, hol milyen igénye van, és annak függvényében fogjuk ezt kialakítani.

- A középiskolai oktatás területén az MNT egyértelműen a négyéves, érettségit adó szakokat támogatja.

- Azt gondoljuk, hogy az iskolázottság befolyásolja azt, hogy milyen lehetőségei lesznek később a fiatalnak. A mai világban minél iskolázottabb valaki, annál nagyobb önmegvalósítási lehetősége van. Azt gondoljuk, hogy továbbtanulni nemcsak egyszerűen megéri, hanem muszáj. A jó szakma nem zárja ki a továbbtanulást, de a hároméves szakok igen. Ezért szorgalmazzuk azt, hogy ha valaki szakma mellett dönt, akkor négyéves szakot válasszon, mert így nem zárja le maga előtt a lehetőségeket végérvényesen, hiszen később bármikor továbbtanulhat. Ma egyre később érnek pszichésen a gyerekek, egyre később tudnak jól dönteni a saját sorsukról. Ma egy nyolcadikos gyerek nem képes a jövőjéről dönteni, csak homályos elképzelése lehet. Ezért a korai zárás nem jó megoldás.

LegfRiSSebb
 Chain reaction - Láncreakció

Simone Elkeles imád izgalmas és romantikus könyveket írni a tinédzsereknek, és imád rajongóival találkozni.

Búcsú Márqueztől

A kolumbiai és a mexikói kormány tagjai - élükön az elnökökkel - álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

westbook.eu