Online egyetemi felvételi felkészítő

Fehér Márta

A felvételi felkészítő program része a Magyar Nemzeti Tanács felsőoktatási ösztöndíjprogramjának. Ennek célja jelentősen, legalább 20 százalékkal növelni az állami költségen, a vajdasági államilag finanszírozott egyetemi karokon tanuló magyar fiatalok számát és arányát a 2011/2012-es tanévtől kezdve. Ennek egyik eleme a felvételi felkészítő program.

– Ez néhány tantárgy anyagának az elkészítését jelenti elektronikus és tantermi foglalkozások formájában. Még a tavalyi év végén a kollégákkal, illetve az MNT elnökével körutat szerveztünk, amelynek keretében felkerestünk minden olyan középiskolai osztályt, ahol magyar végzősök vannak. Az ösztöndíjprogram ismertetése során kérdőívet töltettünk ki velük, amellyel a továbbtanulási célokra kérdeztünk rá, intézmény és szak vonatkozásában. A kérdőívek feldolgozásával kaptunk egy olyan képet, amely a felvételi tantárgyak vonatkozásában is szolgál információkkal. Ennek alapján meghatároztuk azokat a tantárgyakat, amelyekből felvételi előkészítőt szervezünk. Ezek: matematika, kémia, biológia, informatika, földrajz, magyar nyelv és irodalom, angol nyelv, német nyelv és történelem. Ezekből a tantárgyakból lesznek valamiféle segédanyagok, tantárgyanként is különbözőek, hiszen például a matematika az öt kar felé felvételi tantárgy, de eltérő témakörökkel. Ezeket a tantárgyakat most egyeztetjük a Bolyai Gimnáziummal és a Kosztolányi Gimnáziummal. Ez a két tanintézmény összefogja azt a tanári csapatot, amelynek tagjai elkészítik ezeket a felvételi előkészítőket. Február folyamán történt ezeknek az első szintű előkészítése, és március elsejétől már üzemel az a portál, amelyre a diákok regisztrálhatnak.

Bárki regisztrálhat?

– Nem. Nekünk van egy listánk azokról, akik továbbtanulnának. Gyakorlatilag ezen a listán szerepelnie kell annak, aki részt vesz ebben a programban. A diákok mellett tanárok számára is lehetővé tesszük a hozzáférést. A honlapon próbateszteket, típusfeladatokat is találnak a diákok, ezekhez segédanyagokat, magyarázatokat fűznek a felkért tanárok. Ezt egy online, e-learning alapú, modulos rendszer üzemelteti, ami fórum létrehozását is lehetővé teszi bizonyos témakörön belül. Ha a diák nem tudja, nem érti az anyagot, gondjai adódnak a feladat megoldásával, kérdéseit ott felteheti, és akár egy másik diák is megválaszolhatja, vagy megerősítheti, hogy ő sem tudja. Így a felkért tanárok ez alapján is láthatják, hol adódik a legtöbb probléma, megválaszolhatják ezeket a kérdéseket, újabb segédanyagokat tehetnek fel ezzel kapcsolatban. Ez egy dinamikus kommunikáció lesz majd. Ez azért jó, mert nincs időhöz és térhez kötve.

Az anyag tehát folyamatosan bővül majd a felvételi időpontjáig?

Igen, folyamatosan fejlődik majd. Március elsejétől még csak a tantárgyak vannak fenn, egy-egy kisebb segédanyaggal, és az igényekhez mérten növekszik majd a tartalom. Ezek már külföldi tapasztalatok, nem mi találtuk ki, más országok jó gyakorlatait vettük át.

Klasszikus, tantermi felkészítőket is terveznek.

– Amikor a portál alapján majd látjuk, hol vannak a legnagyobb tudásbeli hiányosságok, melyek a legnehezebb feladatok, amiket sokan nem tudnak megoldani, nem értenek, akkor ezekre alapozva Zentán és Szabadkán tantermi foglalkozásokat is szervezünk. Ezeknek konkrét időpontját még nem határoztuk meg, de valószínűleg áprilisban, májusban kerülnek sorra, heti két alkalommal, hétköznap, a kora esti órákban

LegfRiSSebb
 Chain reaction - Láncreakció

Simone Elkeles imád izgalmas és romantikus könyveket írni a tinédzsereknek, és imád rajongóival találkozni.

Búcsú Márqueztől

A kolumbiai és a mexikói kormány tagjai - élükön az elnökökkel - álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

westbook.eu