A következetesség nagyon fontos

Fehér Márta

- Hosszú évek óta van a pályán. Milyen ambíciókkal kezdett? Milyen kihívásokkal, buktatókkal találkozott? Milyen pillanatok adnak erőt a további munkához?

- A kihívások közül megemlíteném a tehetséggondozást és a matematikatáborban való részvételemet. Felkérést kaptam az újvidéki pedagógusegyesület elnökétől a tehetséggondozás vezetésére Óbecsén. Sokat dolgoztam ezen, mire a munka szépen beindult a kultúrkör egyik kistermében. Nem volt segítségem, habár több csapattal dolgoztam. A város minden általános iskolájából jöttek diákok. Néha az 5-6. osztályt összevontam, valamint a 7. és a 8. osztályt is külön. Ezt nem mindig tehettem meg, mivel itt versenyekre is készültünk és a felvételi vizsgára is. Sok szép eredményt értünk el. Az itt szerzett tapasztalatokat kamatoztattam a bácskossuthfalvi, valamint a pacséri matematikatáborban. A legelső tábori munkám volt talán a legnagyobb kihívás számomra. Sok idő kellett a felkészülésre, de megérte. Nagy élmény volt dolgozni azokkal a tanulókkal napról napra, akik azért voltak ott, mert szerették a matematikát.

- A közoktatásban a matematika az egyik legfontosabb és legnagyobb óraszámban tanított tantárgy. A diákok visszajelzései szerint Ön jó szaktanár, meg tudja szerettetni a matematikát, ami valljuk be, sok diák rémálma. Módszerei?

- Nagyon felemelő érzés azt hallani, hogy a diákjaim többnyire megállják a helyüket a továbbtanulásaik során. A tanítványaim soraiból már három matematikatanár nőtt ki. Közülük egy diáklányom a kolléganőm a jelenlegi iskolámban, míg a másik kettő is Óbecsén kezdte el pályafutását a középiskolákban de sajnos már Magyarországon dolgoznak. Ketten közülük nálam hospitáltak és nagyon boldog voltam, hogy engem választottak.

- Hogyan, milyen módszerekkel tanítja a tanítványait?

Az én módszereim különbözőek, hiszen minden osztályhoz, minden tanulóhoz különbözően kell közeledni. Engem úgy tanítottak, hogy szigorúan kell kezdeni a munkát a tanulókkal, mert abból lehet engedni, ha megérdemlik. De ez fordítva nem működik. A matematika tanításában is nagyon fontos a következetesség. Amikor a diákjaim hozzám kerülnek, megbeszéljük a szabályokat, követelményeket a tanulás és a magaviselet terén. Ehhez kell tartani magát mindenkinek a 8. osztály végéig. Nekem is és nekik is. Nincs egyezkedés, könyörgés, mert ezt sosem engedtem meg, és ezt így el is fogadják. A rendszeresség fejlesztése is fontos dolog. Mindig van házi feladat, mindig megtudjuk, ki nem írta le. A vele kapcsolatos problémákat megbeszéljük és az eredményeket is (van visszajelzés.)

- Hogyan lehet szemléletesebbé, élvezetesebbé tenni a matematika oktatását, könnyebbé a tananyag, a szabályok elsajátítását?

- A szemléltetésre nincs sok lehetőségem, csak a legfontosabb dolgokra. A szorgalmas diákjaim hamerpapírra felírják a fontos képleteket, szabályokat és az mindig előttük van a falon. Ezenkívül minden diák készít magának „képletes papírt” és azt mindig hordják magukkal.

- Önképzés vagy továbbképzés? Egyáltalán, milyen továbbképzései programok állnak a matematika tanárok rendelkezésére?

Az önképzéshez folyamodunk, mivel a továbbképzések a minisztérium részéről már önköltségesek és sajnos nem nyújtanak sok segítséget a munkánkhoz (magasszintűek)

- Van-e együttműködés a matematikatanárok között?

- Mi matematikatanárok együttműködünk iskolán belül és községi szinten is bizonyos mértékben. A háttértudásunknak alaposnak kell lennie, a módszertani tudást pedig nemcsak a könyvekből, hanem a gyakorlatból is merítjük, szerezzük.

- A tanulók részéről milyen megértési problémák merülnek fel? Lehet-e általánosítani? Ha igen, abból milyen következtetés vonható le?

- Kell szeretni a rossz és a jó gyerekeket is. A gyenge tanulókat támogatni kell, nem hanyagolhatjuk el őket, hiszen nekik is van jó emberi értékük (csak sokszor ezt nehéz megtalálni.) A tehetséges, jó gyerekekben leljük a legnagyobb örömünket a munkánk során is és később is. De ugyanolyan jó érzést vált ki bennem az is, amikor a volt problematikus diákjaim hálálkodnak a valamikori sok biztatásért, dorgálásért. A megértési problémák különbözőek, ez logikus. Ha a gyerek figyel az órán és mindjárt jelzi azt, amit nem értett meg, akkor az már fél siker mindkét fél részéről. Törekedni kell, hogy rend legyen az órán, keltsük fel a tanulók érdeklődését valamilyen szinten és biztosítsunk időt, alkalmat a kérdezésre.

LegfRiSSebb
 Chain reaction - Láncreakció

Simone Elkeles imád izgalmas és romantikus könyveket írni a tinédzsereknek, és imád rajongóival találkozni.

Búcsú Márqueztől

A kolumbiai és a mexikói kormány tagjai - élükön az elnökökkel - álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

westbook.eu