A 2013. évi Tantárgyháló eredményei – versenyértékelés

Kovács Róbert

tantargyhalo-logo-pokosNem először kértek fel arra, hogy a Tantárgyháló versenyről értékelést írjak. A versenybizottság tagjainak véleményét talán eddig még soha sem tükrözte a verseny végeredménye annyira hűen, mint az idén. Ez egyben nagy segítség is a versenyről beszélni kívánónak, hiszen az ő véleménye is egyezik a többiekével, a többségével.

            A döntőre meghívott pályamunkákat nem olyan bőséges felhozatalból válogattuk ki, mint a néhány évvel előbbi versenyeken. A versenyben az általánok iskolák felsős diákjai és a középiskolások vettek részt. Őket két külön kategóriában bíráltuk el. Voltak egyéni dolgozatok és diákcsoportok közös munkája eredményeképpen született pályázatok is. Ez évről-évre visszatérő nehézséget jelent a Tantárgyháló zsűrijének, mert a közös munka és produkció azért mégis más, mint az egyén megmérettetése... No, sebaj, ehhez már hozzáedződtünk. Külön nehézségként a 2013. évi versenyt elodázni voltunk kénytelenek, ami remélhetőleg a versenyzőkre és felkészítő tanáraikra nem hatott rosszul.

             A második kör értékelése szerint az általános iskolások munkái közül hetet hívtunk meg a döntőre. A hét pályamű közül csak hármat írt egy tanuló, négyet diákcsoport készített. Ez is bizonyítja, hogy a csoportmunkának különös értékei vannak, mert tanulás vagy kutatás közben a gyerekek barátkoznak is és jól szórakoznak is.

             Az általános iskolások közül harmadik helyen végzett Szabó Franciska és Szabó Imre jól kidolgozott történeti kutatása A horgosi Kárász családról. Munkájukkal saját őseiket ismerték meg. Neves elődeiket legendákkal és őstörténeti homállyal fűszerezve mutatták be nekünk. Megható, embermentő munka is volt a család nemes feladata a második világháború alatt, viszont osztályrészük a világégés után nem elismerés, hanem nagy igazságtalanság lett, amit ugyancsak az emberi jóság, a kisemberek önzetlen segítsége próbált meg helyrehozni. A kézzel kidolgozott, tetszetős és tartalmas hatalmas családfa és a testvérpár ragyogó előadásmódja igen élvezetes volt.

            A második helyet Báté László érdemelte ki, aki jól illusztrált előadással mutatta be A jobb agyféltekés rajzolás előnyei című munkáját, ami egyben saját rajztanulási folyamatát is tükrözte. A tanuló különdíjat is kapott a legjobb önállóan illusztrált prezentációért. Igazi diákmunkáról van szó, ami a művészetet és a praktikus tudást köti össze a tudományelmélettel és az egzakttal. Azt hiszem így, ilyen szintetizáció szintjén képzeltük el annak idején a különböző tantárgyak hálózatba fogását, amikor sok-sok évvel ezelőtt elindítottuk a tudás hálóját szövögető Pókunkat. Igazán új szín és követendő példa volt ez a munka és előadás, ahol a diák önmagáról, saját érdeklődéséről beszél a gyakorlat és elmélet szintjén is.

            Egyéni nyertese volt az általános iskolás kategóriának A Kamarás műemlékei egykor és ma mesterien egyesítette a helytörténeti kutatást, az inrejúalanyok gondolatainak értékelését és épített örökségünk pusztulását és átalakulásását bemutató munkát. Gonczlik Ákos talpraesett előadő. Archív és mai fényképekkel illusztrált bemutatója kisfilmnek tűnt. Dícséret és kritika, mosolyogtató humor és kesernyés valóság ötvöződött benne. Sajnálhatjuk csak, hogy a Kamarás ma még mindig nem nyeri vissza régi fényét és tartalmi sokszínűségét. Remélhetőleg a fiatal kutató folytatni fogja hasonló témákban a megkezdett munkáját.

            A középiskolások kategóriájában hat pályamunka nyert lehetőséget arra, hogy a döntőben szerepelhessen. Dícséretes, hogy a hagyományos természet- és társadalomtudományok között a közgazdaságtudományi tárgyak is végre megjelentek, hiszen az idén a szervezésről és a vezetésről is komoly munka érkezett.

            Az első a középiskolások között Fehér Petra munkája a Tiszavirág lett. Munkája a közösségteremtésről is szólt. Martonos és a tiszavirág kapcsolata nagy lehetőségeket rejt a kis falusi közösség életének felélénkítése tekintetében, amire a tanuló ráérzett, mert az általa kiragasztott plakátokat az emberek megőrizték, ha a szél leszakította, visszaragasztották a villanypóznára. Ez a rövidéletű élő „állatvirág” csodálatos történet, szép képekkel, filmmel, különleges, mély emberi hozzáállással megszerkesztve, ahol minden a maga helyén és kellő mértékben volt jelen. Gratulálunk!

            A harmadik helyen Szabados Noémi végzett. Az analóg fényképezés történetét mutatta be. Volt itt kultúr-, és ami itt fontosabb, technikatörténet, kísérlet... Ebben a munkában is a praktikus találkozott a tudománnyossal, a megfogható és élvezhető, történelmet és családi örömöt-bánatot dokumentáló sárguló szakadt fényképlap a kutatómunkában használt segédeszközzel. Élvezetes előadás volt.

            Nem véletlenül hagytam valahogy a végére a szabadkai Zeneiskola és Egészségügyi Középiskola közös produkcióját. Így helyes neveznem, hiszen igazi művészettel átitatott szinkretikus előadásban volt szerencsénk megmártózni a görög mitológia, a tűz és füst, a hangok, a mozdulatok mágiájában, ahol csodamódon sikerült néhány percben felvillantani mindazt, ami az embert jelenti. És nem csak ezt, hanem azt az örök kérdést, hogy mivégre vagyunk. A Létkérdés produkció különdíjas is. Ez volt a legjobb előadás. Én úgy mondanám újból: a legjobb kooprodukció. Mert a tanulás nem csak pontosság, statisztikai, matematikai számítások, korrekt illusztrációk és tudálékos előadás, hanem élvezet is, mert hát mi az igazi létkérdés az ember történetében, ha nem a kíváncsiság, ami szórakoztat, ami az életnek értelmet ad, amit szeretünk és ami örömet is okoz, de veszélyes is és borzongani is kell néha tőle. Fergeteges volt, és olyan nagyon jó, hogy láthattam. Köszönöm a gyerekeknek.

            Nagy köszönet a kollégáknak. Tanári irányítás, segítség, noszogatás nélkül a diákok, legyünk igazságosak, a versenyen nem vennének ilyen számban részt. Úgy érezzük, hogy a verseny során többet kellene a pedagógusokra is gondolni. Igaz ugyan, hogy a tanárnak a diák sikere is jutalom, de a kimondott elismerő szó azért nagyon sokszor hiányzik, hogy másról, az anyagi és morális elismerésről, ne is beszéljünk.

            Visszatérő kérdés a szakirodalom feltüntetése, a prezentáció mikéntje és hasonlók. Ezért is gondoljuk úgy, hogy a januárra tervezett műhelymunka a kutatómunkáról hathatós segítség lesz diáknak és tanárnak egyaránt. No, nehogy a formai elvárások letörjék bárki gondolatainak, kreativitásának csapongását. A műhelymunkáról további információkat a www.tantargyhalo.net honlapján lehet olvasni, ahol az idei és korábbi díjazott pályaművek is megtekinthetők.

            Végül gratulálni tudok minden résztvevőnek: a versenyző tanulóknak, az őket felkészítő tanárkollégáknak, a szervezőknek és a versenybizottság kitartó tagjainak.

            Örömmel nézünk a jövő évi Tantárgyháló elébe. A sokszemű pókok nézzenek körül a világban! Min akad meg a tekinteted? Mi az, ami valóban rólad szól, ami érdekel téged? Mi az amit nem tudsz, de meg akarod ismerni? Kutass, lapozd fel a könyveket, keresgélj a világhálón, keresd szakavatott emberek tapasztalatait, tanácsait... Szőjjük tovább a tudás hálóját! Legyünk kíváncsiak és kételkedők! Ti is, a tanulók, és mi is, a tanárok.

 

Kovács Róbert

a versenybizottság nevében

LegfRiSSebb
 Chain reaction - Láncreakció

Simone Elkeles imád izgalmas és romantikus könyveket írni a tinédzsereknek, és imád rajongóival találkozni.

Búcsú Márqueztől

A kolumbiai és a mexikói kormány tagjai - élükön az elnökökkel - álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

westbook.eu