Tantárgyháló 2010

Jelentés az első körről

Szálas Tímea

Az Új Kép folyóirat Tantárgyháló versenyének első köre 2010. március 5-én zárult. Ebben a körben általános- és középiskolás diákok önálló kutatómunkára vonatkozó ötletterveit várta a versenybizottság. Összesen 31 pályamunka érkezett, ebből 22 általános iskolás diákok pályázata, míg 9 középiskolásoké. A kutatásokban résztvevő tanulók száma 57, a mentortanároké pedig 39. Szerkesztőségünk sikerként könyveli el az első kört, hiszen a részvétel tömegesnek nevezhető, noha számban éppen annyi pályázatot kaptunk, mint tavaly. Viszont új községek, iskolák is bekapcsolódtak, és a pályázatokat olvasva megbizonyosodhatunk a szerzők lelkesedeséről. A munkák Bácsfeketehegyről, Kikindáról, Magyarkanizsáról, Moholról, Oromhegyesről, Óbecséről, Palicsról, Szabadkáról, Szenttamásról, Zentáról érkeztek. Ami pedig a témákat illeti, a környezetvédelemmel kapcsolatos kutatások a legszámosabbak, de terítéken szerepel a piramis, az alma, az arany, a víz és a vízenergia, néhány izgalmas ország, a végtelen, az intelligencia, csoport, drog, gyümölcsök befőzése, zene, élelmiszerszinezékek, néhány művészettörténeti téma. Habár az ötlettervek különböző alapossággal, az elképzelések eltérő átgondoltsággal készültek, azok átnézése után a versenybizottság úgy döntött, hogy valamennyi beküldött tervet elfogad, és a pályázóknak lehetőséget ad azok kidolgozására. A bizottság szaktanárai véleményezték a munkákat és személyreszabott ötleteket, javaslatokat adtak a pályázatok szerzőinek abban a reményben, hogy minél izgalmasabb, rendhagyó megközelítést alkalmazó, megkapó, érdekes és értékes kutatások szülessenek a verseny második körében.

A második körben tehát a beküldött ötlettervek, azaz a kutatás megvalósítása történik, valamint a kutatásról szóló alapos, részletes beszámoló/tanulmány megírása. A beszámoló tartalmi, formai és szerkesztési követelményeit is megkapták a pályázók.

A pályamunkákat postán a szerkesztőség címére ÉS emailben az ujkep@vmk.rs címre is be kell küldeni 2010. május 31-ig. A versenybizottság augusztus végén értesíti a pályázókat, hogy mely pályamunka szerzőit és mentorait várja az október eleji döntőre, amelyre pályamunkánként max. 2-2 tanulót illetve mentort áll módunkban meghívni.

Izgalmas, sok újdonságot feltáró kutatást kívánunk a Tantárgyhálós versenyzőknek!

LegfRiSSebb
 Chain reaction - Láncreakció

Simone Elkeles imád izgalmas és romantikus könyveket írni a tinédzsereknek, és imád rajongóival találkozni.

Búcsú Márqueztől

A kolumbiai és a mexikói kormány tagjai - élükön az elnökökkel - álltak díszőrséget sárga rózsákkal díszített urnája mellett.

westbook.eu